phone home menu search camera trash close menu1 menu1 menu1

Mélysugárzó

Mélysugárzó hivatott pótolni azokat a tulajdonságokat, amelyeket az ajtóban lévő hangszórók fizikai adottságai miatt nem képesek produkálni. Azért alkalmazzuk a mélysugárzókat, mert az alacsony frekvenciák (20-60 Hz-es) hangok lesugárzásához nagyobb felületű hangszórót érdemesebb használni, mint ami gyárilag az ajtókárpitban van.

A mélysugárzók leggyakrabban 20 25 30 38 cm átmérőjű hangszórókból állnak. Ezeket a hangszórókat (hogy akusztikailag minél jobban kihasználjuk) zárt vagy reflex (két legsűrűbben használt mód) ládába kell szerelni. Zárt láda helyigénye lényegesen kisebb, mint a reflex nyílással ellátott típusoké. Kiválasztása nagyban függ a zenei ízlésünktől,illetve az autónk kialakításától/lehetőségeitől.

Installálásához elengedhetetlen egy erősítő beszerelése; ezen kívül az autóban más bontással, szereléssel nem jár.

Rendszerint a csomagtartóban foglal helyet, de léteznek extra lapos kivitelűek is, amik akár az ülés alatt is elférhetnek. Érdemes olyan csatlakozót választani hozzá, ami könnyen leválasztható, ha ki kell venni a dobozt (kerékcsere, babakocsi elhelyezés), így nem fog gondot okozni a szabadon lógó vezeték.

A mélysugárzó beszerelése nem időigényes, ha megfelelően elő van készítve egy jól installált erősítő.

Lehet egyedi ládákat is gyártatni az autó méreteihez, azonban ezek viszonylag magas többletköltséggel járnak; helykihasználásuk és esztétikájuk azonban  jobb lehet a gyárilag szerelt mélysugárzó ládákénál.