phone home menu search camera trash close menu1 menu1 menu1

Fejegység

Méret szerint 2 fajta fejegységet különböztetünk meg: 1 DIN és 2 DIN. Ezek ISO szerinti szabvány méretek, azonban a gyártók az utóbbi 20 évben egyre ritkábban  alkalmazzák ezeket (mert egyedi méreteket építenek be), ezért a legtöbb modellnél a beszereléshez kiegészítő keret is szükséges.

A rádió csatlakozója is - a nevesebb márkáknál - ISO aljzatban végződik. Ez egy szabvány, aminek használatára az autógyártók egy része még évekkel ezelőtt törekedett, de a mai napra szinte teljesen elhagyták és elkezdtek egyedi csatlakozókat használni, ezért beszerelésnél csatlakozó-átalakító adapterre is szükség lehet. Ezek a beszereléshez szükséges eszközök és anyagok egy kis rádió árának akár többszörösét is kitehetik.

Sok rádió elő van készítve a multikormány vezérlésének fogadására. Ehhez a multikormányvezérléshez rendszerint külön interfész szükséges, melynek költsége szintén jelentős: akár egy kis rádió árát is kiteheti.

Mivel manapság az autók műszerfala úgy van kialakítva, hogy kényelmesen elfér benne 2 DIN, ezért érdemes olyan fejegységet választani, ami kitöltheti a teret. 2 DIN-es rádiók közül választhatunk már monitorosat is elérhető áron; nagy előnyük, hogy meg tudják jeleníteni akár az utólagosan beszerelt tolatókamerát is.
A rádiók tulajdonságai igen széles körben mozognak, ezért fontos megfogalmazni igényeinket és ennek tükrében választani - így sokat spórolhatunk, illetve ki tudjuk kerülni a kellemetlen meglepetéseket.
A modern egységekhez okos telefonjainkat is tudjuk csatlakoztatni, viszont ezek rendszerint nem a klasszikus képernyőtükrözéssel működnek, hanem valamilyen alkalmazás segítségével. Ez esetben csak egyes alkalmazásokat tudunk használni a rádió érintőképernyőjén a telefon applikációi közül, ezért fontos odafigyelni a kompatibilitásra.

Egy rádió beszerelés maximum egy órát vesz igénybe, ellenben, ha multimédiáról beszélünk, ott akár 2 óra is lehet a folyamat, mert több csatlakozó, kábel tartozik hozzá. Ha külső mikrofonnal rendelkezik a fejegység, akkor A oszlop bontása is szükséges lehet. Extrém esetben kis anyagmegmunkálást is igényelhet az autó gyári rádió-helyének kialakítása, hogy az utólagos egység beférjen. Ez gyengébb idegzetű tulajdonosok száméra extrém vizuális hatásokkal járhat, de a végeredmény minden traumát kárpótol.